Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda
24/10/24 Save the date


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
CD Het dialyselied
P E R S B E R I C H T


Campus Jette, 13 maart 2008

UZ Brussel lanceert dialyse CD op 13 maart 2008 'World Kidney Day'

Op 13 maart - ‘World Kidney Day’ - wordt officieel de dialyse CD gelanceerd met daarop in drie talen het dialyselied ‘Bij je zijn’ –‘Proche de toi’ - ‘Close to You’. De CD werd gerealiseerd door een uitgebreide ploeg creatieve vrijwilligers, waaronder talrijke nierpatiënten. De volledige opbrengst gaat naar de nationale vereniging voor nierpatiënten Fenier-Fabir.De voornaamste redenen voor ernstige nierziekte in Vlaanderen zijn langdurig ongecontroleerde hoge bloeddruk en diabetes. Vooral de oudere populatie is er het slachtoffer van. Het aantal dialysepatiënten stijgt door het verouderen van de bevolking en de stijging in incidentie van diabetes. Regelmatige en preventieve gezondheidsonderzoeken met opsporing van beginnend nierlijden kan dit tegengaan. Niertransplantatie is in geselecteerde gevallen de beste behandeling voor terminale nierinsufficiëntie. Vlaanderen telt ruim 4000 getransplanteerde patiënten. Het aantal patiënten dat getransplanteerd wordt per jaar stijgt maar volstaat echter niet om tegemoet te komen aan de stijgende dialysenood. Er is nood aan meer orgaandonoren om dit probleem aan te pakken. Kortweg: er is nood aan sensibilisatie.

Aan de dialyse CD hebben meerdere patiënten met terminale nierinsufficiëntie meegewerkt (zowel transplantpatiënten als patiënten in dialyse). Het initiatief ervan gaat uit van de afdeling Nierziekten van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Tania Stolk, hemodialysepatiënte, schreef een liedjestekst over dialyse en die werd bewerkt door Simon van Hooland, nierspecialist in het UZ Brussel, waarna hij er ook muziek voor schreef.

Op de cd, die naar het titelnummer “Bij je zijn” zal heten, staan in totaal 6 nummers, zowel liederen in het Nederlands, Frans als Engels. De 3 centrale nummers op de CD zijn de dialyse nummers “Bij je zijn”, “Proche de toi”en “Close to you”, die gaan over de haat-liefde verhouding tussen een dialyse patient en zijn dialyse machine. De studio opnames werden eind januari beëindigd met een officiële lancering voorzien op ‘World Kidney day’ op 13 maart 2008.
De productie wordt gecoördineerd door dialysepatiënt Eddy Fabeck, die ook instond voor het ontwerpen van cover en hoes. De muzikanten op de CD zijn verenigd in de band ‘Butterscotch Blonde’. Het zijn Simon van Hooland (zang en gitaar), Frank Stroobandt (lead gitaar) en Patrick Thuysbaert (drum) aangevuld met Dimitri Aerden (vaatchirurg UZ Brussel – piano en bas) en Vera Vertessen (transplant coördinator UZ Brussel – zang).
Mohammed Said, een transplantpatient,hielp bij het zoeken naar producer Osman Martins en studio. De sponsors van het initiatief zijn de Club van de jonge Nefrologen, de Nederlandstalige en Franstalige afdeling van de Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN en GNFB) en het UZ Brussel. De cd zal 10 euro kosten ( en vanaf 13 maart voornamelijk worden verdeeld via het secretariaat Nierziekten van het UZ Brussel. Voor vragen en rechtstreekse bestellingen kan gemaild worden naar bijjezijn@uzbrussel.be. Meer info ook op www.bijjezijn.be en www.uzbrussel.be.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel (voorheen AZ-VUB) is een universitair ziekenhuis met ruim 2.800 medewerkers. Met 729 ziekenhuisbedden is het UZ Brussel jaarlijks goed voor meer dan 25.000 opnames en 400.000 ambulante patiënten, uit binnen- en uit buitenland. De filosofie van het Universitair Ziekenhuis is gestoeld op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het UZ Brussel ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit. Het UZ Brussel bestond in 2007 30 jaar. Meer info op www.uzbrussel.be.
Meer PERSinformatie:

Website: www.bijjezijn.be

Simon van Hooland: 0479 28 85 00 simon.vanhooland@uzbrussel.be
Dorrit Moortgat, dienst communicatie UZ Brussel: 02 477 80 80 dorrit.moortgat@uzbrussel.be
Website van de nationale vereniging voor nierpatiënten: www.fenier-fabir.net
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.