Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
Aardbeving Haiti (3)
Earthquake HAITI on January 12, 2010

3rd Communication Report by R. Vanholder-ISN/Renal Disaster Relief Task Force (RDRTF)

Het eerste team van de Renal Disaster Relief Task Force (RDRTF) van ISN aangekomen in Haïti via de Dominicaanse Republiek (DR) op 16 januari-17 en bestond uit een nefroloog (R. Caluwe, België), twee verpleegkundigen nefrologie (S. Claus en S. Maddens, België) en een dialyse technicus (P. Stockman, België). Hun belangrijkste taken waren de beoordeling van de plaatselijke omstandigheden, het afleveren van een functionele dialyse-eenheid (indien mogelijk) en screenen op acute nierinsufficiëntie.

- Hoewel het al snel bleek dat sommige slachtoffers crush syndroom zouden hebben, waren de condities om alles opgestart te krijgen uiterst moeilijk: complete chaos, het ontbreken van bestaande infrastructuur, een gebrek aan communicatie mogelijkheden en veel logistieke problemen om het materiaal ter plaatse te krijgen. De contacten met het coördinatie centrum waren en zijn nog steeds schaars, alleen via satelliet telefoon en e-mail. (dat laatste is tijdrovend, vooral voor de vrijwilligers ter plaatse die veel werk hebben).

- Ons team vond een intact dialyse afdeling met 3 machines in het Academisch Ziekenhuis, maar ze moesten wachten tot het gebouw veilig werd verklaard. Er was ook enige vertraging bij het verkrijgen van toegang tot de lokale reserves (tubings enz.), die waren opgeslagen achter slot en grendel en niemand in de buurt bleek er toegang toe te hebben. Het team moest ook over de 4 extra dialyse machines kunnen beschikken die onmiddellijk na de aardbeving naar Haïti verzonden waren door de RDRTF en Medecins Sans Frontières (MSF). Grote vertraging om dit materiaal te verkrijgen heeft zich voorgedaan als gevolg van de omleiding van de vracht via de DR, de landing in Port-au-Prince werd vervolgens nog drie keer geweigerd, daarna duurde het nog een hele tijd vooraleer het materiaal werd vrijgegeven op de luchthaven van Port-au-Prince. Als gevolg hiervan werd de dialyse-eenheid slechts operationeel op 18 januari, op basis van de lokale Haïti machines, en met de eigen dialyse-apparaten die op 21 januari beschikbaar waren. We hebben nu 6 machines die werken (een 7de heeft technische problemen, reserve onderdelen worden vandaag verzonden met een nieuw team van de ISN / RDRTF.

- Ondertussen werden en worden 15 patiënten met AKI gedialyseerd in Port-au-Prince. Deze zijn grotendeels in onze eigen eenheid behandeld en twee van hen op het American Hospital schip, HSS Comfort. Er is een derde operationele eenheid, in het Hôpital Sacre Coeur, enigszins buiten Port-au-Prince, maar op het moment is deze eenheid belast met voornamelijk chronische patiënten. Er zijn inmiddels ongeveer 10 tot 15 van de oorspronkelijk 100 Haïtiaanse chronische patiënten teruggevonden. Sommige van hen zijn naar het buitenland (Martinique).

- Onze dialyse activiteiten vinden plaats in nauwe samenwerking met 4 Haïtiaanse nefrologen, Drs. Buteau, Metayer, Jozef, Eliana.

- Een deel van de AKI patiënten doken ook op in de DR. We hebben daar gegevens van ongeveer 10 gedialyseerd patiënten, waaronder ten minste één pediatrische patiënt. Een acute patiënt vertrok naar Miami.

- Het screenen blijft een moeilijk probleem. Gelukkig hebben we een analyse toestel waarmee ter plaatse meting van creatinine en kalium kunnen gebeuren. Lokale laboratorium mogelijkheden zijn afwezig. Niet iedereen kan worden getest, de selectie gebeurt op basis van de klinische toestand. Ons team controleerde eerste de grote, dan de kleine ziekenhuizen. De gevonden gevallen van AKI blijft laag, deels omdat het screenen moeilijk was op te zetten in het begin, mede omdat de dialyse mogelijkheden pas na enkele dagen konden beginnen, deels omdat AKI kon worden voorkomen door vloeistoftoediening bij een aanzienlijk aantal patiënten (meer dan hen die dialyse nodig hadden) en ten slotte omdat de structuur van veel huizen licht was verminderde het risico's op verplettering.

- Wat nu wordt gevreesd is een tweede toevloed van acute patiënten als gevolg van infectie en sepsis, en daar bereiden we ons op voor.

- We hebben twee volgende teams samengesteld; het eerste bestaat uit een nefroloog (J. Van MASSENHOVE, België), en twee dialyseverpleegkundigen (D. Borniche, N. Eyhartz, Frankrijk). Dit team is al aangekomen ter plekke en heeft haar activiteiten gestart. Het volgende team bestaat uit een intensivist (N. Gibney, Canada), twee dialyseverpleegkundigen (V. De Preester, M. Struelens, België) en een dialyse technicus (JP. Garcia-Perez, Frankrijk). Het laatste team zal zich, afgezien van de technicus, concentreren op de screening en besmettelijke gevallen. Ze vertrokken vanochtend, vrijdag 22 januari.

- Een bijkomende lading werd afgeleverd door AZG met vele andere artikelen, ook dialyse materiaal voor zowel de DR en Haïti.

- Gedurende de hele periode waren we in nauw contact met onze collega's van de American Society of Nephrology (ASN: D. Portilla) en van de Latijns-Amerikaanse Society of Nephrology (SLANH: R. Correa-Rotter, A. Hurtado, E. Burdmann ). ASN stuurde een vracht met dialyse materiaal naar Port-au-Prince, en een analysetoestel voor dr. B. Jaar (USA-ASN) die nu in het grensgebied van DR met Haïti de screning doet op nierfalen. SLANH zal deze screening financieren. Verschillende Latijns-Amerikaanse verenigingen van Nefrologie bereiden reddingsteams voor, waarvan die van Brazilië en Puerto Rico de meest geavanceerde zijn.

- De volgende uitdaging zal de tweede golf van AKI als gevolg van sepsis zijn en het anticiperen hierop met voldoende personeel. Om de nefrologische activiteiten te handhaven, zal waarschijnlijk de inzet van nog extra teams nodig zijn, welke meer gericht zijn op de intensive zorgen en infectie.

- Wij willen spontaan en ongeorganiseerde acties ontmoedigen. Hoewel dit gedaan wordt met de beste bedoelingen, kunnen zij nutteloos zijn en voor de lokale bevolking een aantal risico’s omvatten. Hetzij levensbedreigend door de uitvoering van deze acties alleen en ook ecologische risico's voor dit arme en ernstig getroffen land.

- Er kan ook een maximum bereikt worden in het aantal reddingswerkers dat het land kan verwerken. Zelfs als het mogelijk zou zijn om met meer mensen te helpen bij deze enorme taak, blijft het een groot probleem om al deze mensen te ondersteunen (voedsel, water, onderdak) in hun dagelijkse behoeften in een extreem arm land, en dit is een andere grote uitdaging waarmee de meeste reddingsteams worden geconfronteerd.

- Omstandigheden zijn nog steeds zeer fel, de infrastructuur is nog steeds onvoldoende, en veel mensen zijn omgekomen die onder betere omstandigheden zouden hebben overleefd. De ziekenhuis capaciteit is onvoldoende. Veel gewonden liggen nog steeds in de straten. Dit is moeilijk en frustrerend, maar werkelijkheid. Wij doen het beste wat we kunnen, maar de mogelijkheden zijn alles behalve optimaal.

22/1/2010

Ray Vanholder,

Coordinator IISN/RDRTF

Vertaling Marc Martin, Luc Vonckx
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.