Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda
24/10/24 Save the date


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
RDRTF Aardbeving in Haiti (2)
Earthquake HAITI on January 12, 2010
2nd Communication Report by R. Vanholder-ISN/Renal Disaster Relief Task Force (RDRTF)

- Het eerste deel van beoordelingsteam Renal Disaster Relief Task Force of the International Society of Nephrology (ISN/RDRTF),een arts, R. Caluwe en een verpleegkundige, S. Claus bereikte Santo Domingo (Dominicaanse Republiek - DR) in de avond van 15 januari (plaatselijke tijd) waar ze werden verwelkomd door dr. S. Rodriguez, president van de Dominicaanse Society of Nephrology. Zij vervolgden onmiddellijk hun weg verder met de auto in de richting van Port-au-Prince, Haïti, waar ze aankwamen nog dezelfde nacht, ze begonnen hun missie meteen de daaropvolgende dag.
- Twee dagen later bereikte twee andere leden van het team Port-au-Prince (een verpleegkundige, S. Maddens en een dialysetechnicus, P. Stockman).
- Ons team werd opgenomen in een grote groep van redders van Medecins Sans Frontières (MSF), die in totaal uit ongeveer 100 mensen bestaat.
- Alle leden van het team vervoerden licht materiaal (bv. Kayexalate, dialyse catheters) in hun handbagage. Een vracht met zwaar materiaal (4 dialyse machines, een opblaasbare ziekenhuis) vertrok uit Europa op16 januari, maar het was onmogelijk om het vliegtuig te laten landen in Haïti, zodat het materiaal werd omgeleid naar Santo Domingo DR, waarna het werd verscheept naar Port-au-Prince via kleinere vliegtuigen. We hoopten dat het materiaal ons zou bereiken in de avond van 17 januari, wat inderdaad het geval was. Nu is het probleem echter het materiaal te lossen en te vervoeren naar de stad.
- Al die tijd werden we geconfronteerd met ernstige communicatie problemen, waarbij slechts sporadisch contacten werd gehouden via de satelliet telefoon (vroeg in de ochtend, lokale tijd) en e-mail ( 's avonds laat, lokale tijd). Tot nu toe is geen contact mogelijk via de mobiele telefoon.
- De situatie waarmee ons team wordt geconfronteerd is dramatisch. De meeste gewonden liggen in de straten zonder zorg, hoewel de situatie verbetert (of liever gezegd, niet zo slecht als in het begin). Alle lokale ziekenhuizen liggen overvol. Er is een tekort van allerlei medisch materiaal met inbegrip van geneesmiddelen, alsook van water en elektriciteit. De identificatie, het sorteren en het vervoer van slachtoffers met potentiële cruch-syndroom is zeer moeilijk te organiseren.
- Ons team vond een ziekenhuis met drie onbeschadigde dialyse machines [Algemeen (Universitair) Ziekenhuis], die niet meer werden gebruikt (alle chronische patiënten hebben blijkbaar de dialyse verlaten toen de aardbeving zich heeft voorgedaan en zijn niet meer teruggekeerd). Volgens ons is dit de enige potentieel operatieve dialyse-eenheid in de stad. Het gebouw moest eerst veilig verklaard worden. Ons doel is om deze eenheid operationeel te maken op de avond van de 17e, en nadien onze eigen vier machines operationeel te maken. AZG zorg voor eigen water en elektriciteitsvoorziening. Het hele proces is helaas vertraagd door de chaos. De drie Haïtiaanse machines konden niet operationeel worden gemaakt omdat sommige materiaal opgesloten zijn in kasten, en de lokale nefrologen niet konden worden bereikt om deze te openen. Ook onze eigen vracht naar Port-au-Prince werd ernstig vertraagd, en eenmaal aangekomen, ontstonden er problemen met het lossen en vervoeren van de vracht.
- Al met al hopen we dialyse morgen op 19 januari met dialyseren te starten, zo niet vandaag. Zolang ons team niet kan dialyseren, biedt substantiële hulp in de eerstelijns gezondheidszorg (toediening van vocht, bandages, vaccinaties).
- In de tussentijd wordt ook gezocht in de ziekenhuizen van de stad naar potentiële risico patiënten en wordt advies gegeven voor een juiste toediening van vocht. Hoewel het team zijn eigen labo materiaal heeft (droge chemie) bleek dit moeilijk bij deze omgevingstemperatuur te werken. Sinds de metingen kunnen gebeuren in een geschikte ruimte (niet meer buiten op straat) is dit verbeterd.
- Het bleek dat ook slachtoffers naar de Dominicaanse Republiek stroomden waar de regering besloten heeft elke Haïtiaanse persoon met gezondheidsproblemen steun te geven. Dit gebeurde eerst in bepaalde grensregio steden. Via Drs. R. Correa-Rotter (Mexixo) en A. Hurtado (Peru, Latijns-Amerikaans RDRTF vertegenwoordiger) verbleven we in nauw contact met Dr S. Rodriguez (DR). Er werd besloten door AZG een van hun artsen (L. Verhenne) te sturen naar de DR om steun te bieden aan de lokale medische staf. Zij zouden deze avond (18 / 1) aankomen. Omdat ze ook een tekort aan dialyse materiaal zullen hebben in de nabije toekomst, zal dr. L. Verhenne dialyse katheters en heparine meenemen in haar handbagage. Meer volumineus materiaal zal worden verzonden in een nieuwe lading op donderdag.
- De hele tijd, bleven we ook in nauw contact met dr. D. Portilla, coördinator van de Ramp Task Force van de ASN.
- Een eerste voorontwerp van de ISN / RDRTF aanbevelingen over “Cruch” werd uitgedeeld aan de Spaanse collega's in de DR. Een verkorte versie met de essentie werd vertaald in het Spaans door een groep van Latijns-Amerikaanse nefrologen gecoördineerd door dr. R. Correa-Rotter. Een brochure is ook verstuurd in het Engels, Spaans en Frans, met betrekking tot vroegtijdige vloeistof management van kandidaten voor crush-syndroom.
- We zijn nu een tweede team aan het voorbereiden, samengesteld uit een vrijwillige nefroloog (Dr. J. Vanmassenhove, België) en twee verpleegkundigen (N. Eyhartz en D. Borniche, Frankrijk).
- Het spreekt vanzelf dat dit de meest extreme ramp omstandigheden zijn die we ooit hebben meegemaakt gedurende het bestaan van de RDRTF. Gelukkig kunnen we rekenen op de uitstekende logistieke steun van Artsen Zonder Grenzen. Wij zijn ook dankbaar voor alle hulp en steun die we ontvangen van collega's uit de hele wereld. Maar de structurele chaos samen met een ramp van ongeziene dimensies maakt vooruitgang uiterst moeilijk. Toch zullen al deze kleine daden van steun samen, leiden tot het redden van een aanzienlijk aantal levens.

Coordination Center
Raymond Vanholder, chairman ISN/RDRTF

Vertaling Marc Martin, Luc Vonckx


Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.