Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda
24/10/24 Save the date


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
Aardbeving Sumatra
JAKARTA - Vanmorgen is opnieuw een zware aardbeving geregistreerd op het Indonesische eiland Sumatra. Het aantal slachtoffers daarvan lijkt beperkt te blijven omdat veel mensen buitenshuis waren gebleven na de beving van gisteren. Toch zijn er al 529 lijken geborgen en 440 zwaargewonden geteld. Duizenden mensen zijn bedolven geraakt onder ingestorte gebouwen en er wordt dan ook gevreesd dat het dodental nog flink zal oplopen.


De zeebeving van woensdag had een momentmagnitude van 7,6 en het epicentrum bevond zich voor de kust van Sumatra. Vooral de kustplaats Padang werd zwaar getroffen. Er braken branden uit in de stad. Het epicentrum van de krachtige naschok van donderdag bevond zich op 240 kilometer ten zuiden van Pandang, op een diepte van 24 kilometer. Door deze tweede beving ontstond nog meer schade. Voor zover bekend vielen er geen doden. Wel waren er gewonden.

Padang, de hoofdstad van de provincie West-Sumatra, telt negenhonderdduizend inwoners. De stad werd ook in 2007 al getroffen door een zware aardbeving. Die had een momentmagnitude van 8,4 en kostte tientallen mensen het leven.

Volgens de autoriteiten zijn in Pandang tot dusverre 376 lijken geborgen. De overige doden vielen in naburige districten. Verspreid over de stad zijn minstens vijfhonderd gebouwen ingestort. De burgemeester van Pandang heeft op de radio een oproep voor hulp gedaan. "We worden overspoeld met slachtoffers en (...) er is gebrek aan schoon water, stroom en communicatiemiddelen", zei burgemeester Fauzi Bahar. "We hebben hulp nodig. We roepen mensen op naar Pandang te komen om lichamen te bergen en de gewonden te helpen."

President vreest het ergste

President Susilo Bambang Yudhoyono zegt dat men op het ergste voorbereid moet zijn wat het aantal slachtoffers en de omvang van de schade betreft. Hij heeft het leger opdracht gegeven alle crisiscentra in Jakarta en de provincies West- en Noord-Sumatra open te stellen en apparatuur beschikbaar te stellen waarmee puin kan worden geruimd.

De beving van woensdag was voelbaar tot in Singapore en Maleisië, honderden kilometers verder naar het westen. Ook in hoge gebouwen in Jakarta was de beving merkbaar.

Geen tsunami

De Indonesische geologische dienst BMG zei dat het epicentrum van de zeebeving op dezelfde breuklijn lag als die van de beving die in 2004 de tsunami veroorzaakte waardoor 230 duizend mensen werden gedood. Van een nieuwe tsunami is echter geen sprake: het epicentrum van de beving bevond zich dit keer onder land, niet onder water. Enkel in dat laatste geval kan een zware aardbeving een tsunami tot gevolg hebben.

( BRON DE STANDAARD )
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.