Navigatie
Home
Over DTV-vzw
Nieuwsarchief

Weblinks
Contact
Agenda
24/10/24 Save the date


Klik hier voor een lijst met afgelopen evenementen.
Login
Gebruikernaam

Wachtwoord

Onthoud gegevens


Nog geen lid?
Klik hier om U te registreren.

Wachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Sponsors
Met dank aan:
Aardbeving op 12/5/2008 in oost Sichuan, China.
Aardbeving op 12/5/2008 in oost Sichuan, China.

RDRTF rapport 4 van 20/5/2008:

Tijdens de vorige twee dagen is er voornamelijk gewerkt aan vorming en evaluatie in de ziekenhuizen buiten Chengdu.De toevloed van acute patiënten lijkt gestabiliseerd, toch worden er nog crush patiënten gevonden in die ziekenhuizen, deze worden dan naar Chengdu getransporteerd.Informatie borden met de voornaamste symptomen die wijzen op crush, en hoe die te behandelen zijn uitgedeeld. Dezelfde boodschappen zijn uitgezonden op radio en TV.Er is dialyse materiaal voorzien door MSF en de Hong Kong Society of Nephrology.Dr P. Li (Hong Kong) is naar huis teruggekeerd na deze opdracht, wij danken hem voor zijn medewerking. De nefrologische situatie blijkt goed onder controle te zijn. Er zijn geen verdere ondersteuningsteams noodzakelijk. Het scouting team zal donderdagavond of vrijdagmorgen de terugreis aanvatten.Iedereen die aan deze actie deelgenomen heeft wordt bedankt, speciale dank aan de Chinese collega’s en die uit Hong Kong, de MSF en de International Society of Nephrology en aan iedereen die geholpen heeft in China of vanaf het thuisfront.Ik wil voorstellen dat, nadat de situatie ginder rustiger geworden is, de Chinese collega’s een uitgewerkt actieplan opstellen om zulke rampen op te vangen.Raymond Vanholder, coordinator.Chairman ISN/RDRTF
General e-mail address : RDRTF@ugent.be

Coordination center :
Nephrology Section - 0K12A, University Hospital Ghent
De Pintelaan 185, BE- 9000 Gent, Belgium.
Tel +32 9 332 4522 Fax +32 9 332 4599
Chantal.Bergen@ugent.beRDRTF rapport 3 18/5/2008:

De leden van het scouting team, dr A. Van der Tol en S. Claus waren vrijdag 16/5 in Chengdu om 17u30 lokale tijd. Daar voegde dr. Philip Li zich bij hen. Zij bezochten zaterdag de voornaamste ziekenhuizen in Chengdu. De ontvangst door lokale nefrologen was beleefd en de samenwerking verliep vlot. Bijkomende vorming/opleiding is gepland.De situatie in Chengdu is onder controle met voldoende nefrologen (aangekomen uit andere Chinese gebieden) en ongeveer 120 acute patiënten in behandeling. Er zijn ook goede contacten met dr. Fu Ping en dr. Wang Li. Er is wel weinig aanvoer van nieuwe patiënten. Er is vooral vraag naar bijkomend materiaal (kunstnieren, bloedlijnen).Deze morgen werden onze reis restricties, door de Chinese autoriteiten versoepeld en kon de evaluatie buiten de stad Chengdu beginnen. Bij een bezoek aan een ziekenhuis 70km van Chengdu werden enkele typische gevallen van crush (rood/bruine urine, gezwollen ledematen) opgemerkt Hun transport naar Chengdu is geregeld, daar kunnen ze goed behandeld worden. Andere ziekenhuizen in de regio worden nog bezocht.De RDRTF crush syndroom aanbevelingen zijn goed vertaald door de lokale medici.
Prof. R.Vanholder

Voorzitter ISN/RDRTFVertaling: L. VonckxRDRTF rapport 2 16/5/2008:

De Belgische leden van het scouting team (Dr. A. Van der Tol, nefroloog en S. Claus , dialyse verpleegkundige) hebben hun visa voor China deze morgen ontvangen.

Zij vertrokken met een Artsen Zonder Grenzen team op 15/5 om 17u15 via München naar Peking en Chengdu. Verwachte aankomst (16/05/2008) om 17u25 lokale tijd.

Dr. Philip Li (Hong Kong nefroloog) zal dit team vervoegen, hij zal in Chengdu aankomen om 13u00.Volgens de berichten zijn er 14 acute nierpatiënten in het ziekenhuis van Dr. Wang Li, de contactpersoon in Chengdu. Er is een toename van gewonden die aankomen in de stad, sommige bronnen zijn er 500 gewonden opgenomen in een ander groot ziekenhuis in Sichuan.Het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen tot meer dan 50.000; dit getal samen met de lokale gebouwstructuur laat ons vermoeden dat we een groot aantal acute nierpatiënten mogen verwachten.De rapporten spreken van meer dan 65.000 gewonden van wie 10% zware verwondingen vertonen. Als we dit passen in de rampstatistieken van Ron et al (Arch Intern med 1984) dan zijn er 7/10 hiervan crusch patiënten, dus meer dan 4.500!!!Dat zou een nefrologische ramp van ongeziene omvang betekenen.Als deze cijfers correct zijn en als deze mensen op tijd een ziekenhuis bereiken, zal er een enorme toevloed van acute nierpatiënten naar de ziekenhuizen ontstaan. Hiervoor zal zeker bijkomende en snelle hulp noodzakelijk zijn.Prof. R.Vanholder

Voorzitter ISN/RDRTFVrije vertaling: L. Vonckx

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
U dient in te loggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Waardering is alleen beschikbaar voor leden.

U dient in te loggen of aan te melden als lid om een Waardering op te kunnen geven.

Er zijn nog geen Waarderingen geplaatst.